| تاریخ ارسال: 1399/1/24 |
گرافن-بوروفن ماده شگفت انگیز جدیدی است که همه را به هیجان آورده است

این دنیای شجاع و مبتنی بر گرافن هنوز تحقق نیافته است. اما این امر علاقه ای به مواد دوبعدی دیگر ایجاد کرده است و هیجان انگیزترین آنها بوروفن است: یک لایه واحد از اتم های بور که ساختارهای مختلف بلوری تشکیل می دهند. دلیل این هیجان، کاربردهای وسیعی است که بوروفن برای آنها خوب به نظر میرسد. پژوهشگران الکتروشیمی تصور میکنند که بوروفن میتواند در نسل جدیدی از باتری های قویتر لیتیوم-یونی به عنوان آند استفاده شود. شیمیدانان شیفته ی قابلیتهای کاتالیزوری آن شده اند و فیزیکدانان در حال آزمایش توانایی های آن به عنوان سنسوری برای تشخیص انواع بیشمار اتمها و مولکولها هستند.
بوروفن تاریخ کوتاهی دارد. فیزیکدانان اولین بار در سال ۱۹۹۰ وجود آن را با شبیه سازی های کامپیوتری که نشان میداد چگونه اتمهای بور یک لایه را شکل میدهند، پیش بینی کرده اند. این ماده ی عجیب تا سال ۲۰۱۵ به روش CVD سنتز نشد. در این روش گاز داغ اتمهای بور روی سطح سرد نقره ی خالص چگال میشوند. ترتیب منظم اتمهای نقره، اتمهای بور را به الگوی مشابهی مجبور میکنند. هر یک به شش اتم دیگر متصل میشوند تا یک ساختار شش ضلعی مسطح ایجاد کنند. با این حال، بخش قابل توجهی از اتمهای بور تنها با چهار یا پنج اتم دیگر به هم متصل میشوند این باعث ایجاد جای خالی در ساختار میشود. الگوی جای خالی همان چیزی است که موجب خواص بی نظیر بلورهای بوروفن میشود.
از زمان سنتز بوروفن، شیمیدانان مشتاقانه خواص آن را بررسی میکنند. به نظر می رسد بوروفن از گرافن قویتر و انعطافپذیرتر است. بوروفن هادی الکتریسیته و حرارت و همچنین ابررسانا است. این ویژگی ها بسته به جهت گیری مواد و ترتیب جای خالی متفاوت است. این باعث می شود حداقل در تئوری "قابل تنظیم" باشد. این یکی از دلایلی است که شیمیدانان بسیار هیجان زده هستند.

گردآورندگان: دکتر آدرینه ملک خاچاطوریان- مهندس ریحانه گودرزی
منبع: https://www.technologyreview.com/s/613267/borophene-the-new-2d-material-taking-chemistry-by-storm/