توسعه‌ی نانولوله‌های کربنی برای نمک‌زدایی فوق‌العاده کارآمد

 | تاریخ ارسال: 1399/8/11 | 
توسعه¬ی نانولوله¬های کربنی برای نمک¬زدایی فوق¬العاده کارآمد
جداسازی به وسیله­ ی غشا برای زندگی انسان بسیار مهم شده ­است و هیچ مثالی بهتر از تصفیه­ ی آب نیست. از آنجا که کمبود آب رایج­تر می­ شود و جوامع شروع به کمبود آب دردسترس و ارزان قیمت می­کنند؛ آن­ها باید منابع خود را با آب شیرین ­کن از آب دریا و منابع آب شور تأمین کنند.
پژوهشگران Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL)،  تخلخل­ های نانولوله کربنی (CNT) ایجاد کرده ­اند که در حذف نمک از آب بسیار کارآمد است و با غشاهای نمک­زدایی تجاری قابل مقایسه است. قطر این تخلخل­ های ریز تنها ۸/۰ نانومتر است. در مقایسه، عرض موی انسان ۶۰۰۰۰ نانومتر است. این تحقیق روی جلد شماره­ ی ۱۸ ماه سپتامبر مجله ­ی Science Advances منتشر شد ه ­است.
فناوری غالب برای حذف نمک از آب، اسمز معکوس، از غشاهای کامپوزیت فیلم نازک (TFC) برای جداسازی آب از یون­ های موجود در جریان­ های تغذیه­ ی شور استفاده می­کند. با این حال، برخی از مشکلات اساسی عملکرد هنوز باقی مانده ­است. به عنوان مثال، غشاهای TFC توسط معامله نفوذ­پذیری-انتخاب محدود شده و اغلب عدم عبور ناکافی برخی از یون­ ها و میکروآلاینده­های ردیابی را دارند که به مراحل تصفیه اضافی که انرژی و هزینه را افزایش می دهد، نیاز دارند.
کانال­ های بیولوژیکی آب که به آن aquaporin نیز گفته می­شود، طرح اولیه­ ای برای ساختارها ارائه می­دهند که می­توانند عملکرد بیشتری را ارائه دهند. آن­ها دارای منافذ داخلی بسیار باریک هستند که فشار آب را به یک وضعیت تک فایل می­رساند که نفوذ پذیری آب بسیار بالا (با سرعت انتقال بیش از ۱ میلیارد مولکول آب در ثانیه از طریق هر تخلخل) را امکان­پذیر می­کند.
Alex Noy، شیمیدان LLNL و یکی از نویسندگان اصلی این مقاله گفت: "نانولوله­ های کربن برخی از امیدوارکننده ­ترین ساختارهای داربستی را برای کانال­های آب مصنوعی نشان می­دهند؛ زیرا اصطکاک کم آب در سطوح داخلی صاف آن­ها وجود دارد که از کانال­های آب زیستی تقلید می­کند."
این تیم، CNT porins (CNTPs)، بخش­ های کوتاهی از نانولوله­ های کربنی که خود را در غشاهای biomimetic قرار می­دهند، را توسعه داده ­است که کانال­های آب مصنوعی را شکل می­دهند و از عملکرد کانال aquaporin و آرایش آب تک فایل درون کانالی تقلید می­کنند. پژوهشگران سپس انتقال یون آب و کلرید را از طریق CNTPهای با قطر ۸/۰ نانومتر با استفاده از روش­ های مبتنی بر فلورسانس اندازه ­گیری کردند. شبیه­  سازی و آزمایش­ های رایانه­ ای با استفاده از تخلخل­ های CNT در غشاهای چربی، مکانیزم جریان افزایش یافته و عدم عبور یون قوی را از طریق کانال­های داخلی نانولوله ­های کربنی نشان می­دهد.
Tuan Anh Pham، پژوهشگر مواد LLNL و سرپرست نویسندگان همکار، که تلاش­ های شبیه­ سازی مطالعه را بر عهده داشت، گفت: "این فرآیند به ما اجازه می­دهد تا مقدار دقیق قدرت انتخاب نمک-آب را در منافذ باریک CNT تعیین کنیم." "شبیه سازی­ های اتمی دید دقیقی در مقیاس مولکولی آب ورودی به کانال­های CNTP را فراهم می­کند و از مقادیر انرژی فعال­سازی پشتیبانی می­کند."

گردآورندگان: دکتر آدرینه ملک خاچاطوریان- مهندس ریحانه گودرزی
منبع: https://nano-magazine.com/news/۲۰۲۰/۹/۲۱/carbon-nanotubes-developed-for-super-efficient-desalination