بازدید دانشجویان دانشگاه علوم و تحقیقات،عضو انجمن سرامیک ایران از صنایع دیرگداز و چینی

 | تاریخ ارسال: 1395/10/20 | 

بازدید از دو کارخانه صنعت دیرگداز کشور و همچنین کارخانه چینی زرین ایران با هدف آشنایی دانشجویان رشته مهندسی مواد_سرامیک دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه علوم و تحقیقات با کارخانجات صنعت سرامیک در روزهای 6 و 7 دی 1395 طی یک اردوی دو روزه صورت گرفت. این بازدید با همکاری انجمن سرامیک ایران، معاونت دانشجویی دانشگاه علوم و تحقیقات، مدیریت محترم کارخانه های فرآورده های نسوز ایران، نسوز مهرگداز  و چینی زرین ایران انجام شد.

شرکت فرآورده های نسوز ایران ( ایرفکو IREFCO )

در صبح روز اول این بازدید، دانشجویان با استقبال گرم کارخانه نسوز ایران روبرو شدند. جناب آقای مهندس اسماعیلی از بخش ایمنی این کارخانه توضیحاتی در مورد نکات ایمنی و رعایت آن در کارخانه بیان کردند. ابتدا بازدید از بخش فنی و مهندسی تولید قالب های مختلف جهت پرس­ های هیدرولیک انجام گرفت و اهمیت این بخش در کارخانه تولید محصولات دیرگداز ارایه گردید. سپس از ابتدای خط تولید از قسمت آماده سازی شامل انواع سنگ شکن های موجود و انبار نگهداری مواد اولیه بازدید شد. در طول این بازدید جناب آقای مهندس صادقی توضیحات بسیار ارزشمندی را پیرامون مراحل مختلف تولید در اختیار دانشجویان قرار دادند.

AWT IMAGE

در بخش تولید شرکت فرآورده های نسوز ایران، ۴ خط تولید جداگانه برای تولید محصولات مختلف دیرگداز از جمله مواد شاموتی و آلومینایی و قلیایی نظیر دیرگدازهای بر پایه منیزیا، دیرگدازهای منیزیایی پخته شده، منیزیا-کرومیت، منیزیا-اسپینل، منیزیا-کربن و آلومینا-منیزیا-کربن وجود دارد. ظرفیت تولید در حال حاضر تعداد ۶۰۰۰ آجر در ۲ شیفت کاری است. از جمله موارد قابل ذکر در این کارخانه قابلیت فراوان و انعطاف پذیری خطوط تولید در تولید همزمان محصولات آلومینایی (جرم و آجر) و محصولات قلیایی است. از کوره های معروف این کارخانه میتوان به کوره های ۶ واگنی و ۲۲ واگنی برای تولید آجرهای شاموتی و آلومینایی اشاره کرد.

AWT IMAGE

وجود میکسرهای با قابلیت اختلاط بهینه مواد اولیه و استفاده از پرس های هیدرولیک با ظرفیت های بالا این امکان را به وجود آورده است تا این کارخانه براحتی قابلیت تولید محصولات حاوی کربن نظیر دیرگدازهای اکسید-کربن (منیزیا-کربن و آلومینا-منیزیا-کربن) و محصولات پخته شده منیزیا-اسپینل را در گریدها و کیفیت های مختلف با خواص مناسب داشته باشد. از سوی دیگر کوره تونلی جدید این شرکت که از سوی شرکت Riedhammer آلمان به تازگی راه اندازی شده است ضمن افزایش توان پخت مجموعه، امکان یکنواختی پخت محصولات با کیفیت و یکنواختی بالا را فراهم کرده است.

از سوی دیگر وجود کوره گازی با قابلیت تمپرینگ محصولات اکسید-کربن در دماهای ۲5۰-۲2۰ درجه و همچنین کوره عملیات حرارتی بمنظور پخت اولیه محصولات پیش ساخته از جرم های ریختنی نظیر دیرگدازهای سقف کوره های قوس الکتریکی، از دیگر موارد قابل توجه و ظریف این کارخانه بود.

پس از بازدید از خط تولید و توضیحات تکمیلی ارایه شده از سوی آقای مهندس صادقی، بازدید از ساختمان آزمایشگاه و مرکز تحقیقات کارخانه صورت پذیرفت. در این قسمت بازدید از آزمایشگاه شیمی که وظیفه بررسی و آنالیز عنصری مواد اولیه ورودی به کارخانه و همچنین محصولات تولیدی را بر اساس روش شیمی تر بر عهده دارد نیز انجام شد. علاوه بر این، از دیگر قسمت های مختلف موجود در مرکز تحقیقات کارخانه نظیر آزمایشگاه تعیین خواص فیزیکی و مکانیکی و همچنین آزمایشگاه سراموگرافی نیز بازدید به عمل آمد.

در نهایت پس از صرف نهار در محل رستوران به محل کارخانه چینی زرین که در نزدیکی کارخانه نسوز ایران قرار دارد عزیمت نمودیم.

AWT IMAGE

AWT IMAGE

کارخانه چینی زرین ایران:

کارخانه مدرن صنایع چینی زرین ایران با همت برادران مهندسان قصاعی بنیان نهاده شده است که به حق می‌توان این مجموعه را به عنوان نگین انگشتری صنایع چینی ایران نام برد. این مجموعه در زمینی به مساحت حدود ۱۵۰،۰۰۰ مترمربع بنا شده است. در ساعت 14، پس از اتمام بازدید از کارخانه فرآورده های نسوز ایران، دانشجویان به همراه جناب آقای دکتر باوند وارد محوطه کارخانه شدند. اولین چیزی که توجه همگان را بخود جلب نمود، نظم و نظافت محیط کارخانه و سالن های بازدید بود که بسیار مثال زدنی و چشمگیر بود. سپس بازدیدکنندگان با استقبال گرم جناب آقای مهندس مرآتیان- مشاور مدیرعامل- و مدیر روابط عمومی چینی زرین ایران، وارد سالن نمایشگاه مجموعه شدند. در قسمتی از این سالن، اولین نکته ای که جلب توجه می‌کرد موزه کوچکی از محصولات نفیس تولیدی در کارخانه اولیه نطنز اصفهان بود که  با طرح های زیبا وکهن دلالت بر قدمت ۱۵۰ ساله این کارخانه داشت.

AWT IMAGE

بعد از پذیرایی، توضیحاتی در خصوص قدمت و کیفیت برتر محصولات چینی زرین که جزو بهترین تولیدات چینی در کشور و از رقبای اصلی در صنعت چینی با کشورهایی نظیر آلمان است، داده شد. تقریبا حدود ۱۵-۲۰٪ محصولات تولیدی شرکت به صادرات اختصاص داشته که در این زمینه از پیشگامان این صنعت به حساب می آید. محصولات تولیدی این واحد صنعتی شامل: چینی هتل و چینی مظروف می باشند. همچنین محصول جدید FDC که با همکاری یکی از صنایع چینی آلمان تولید شده است، از نکات بارز در این زمینه به شمار می آید. این محصول دارای استحکام بالا، شفافیت و سفیدی مناسب و گذردهی نوری بالا است که در مقایسه با دیگر محصولات چینی بسیار قابل توجه می باشد. تهیه و تولید این محصول بصورت پتنتی است که توسط شرکت چینی زرین ایران به ثبت رسیده است. در یک مقایسه عددی، استاندارد سفیدی در ایران ۸۴ است که محصولات معمولی این کارخانه ۸۹ و محصولات FDC بالای ۹۱ است.

AWT IMAGE

بعداز پاره ای از توضیحات، دانشجویان با مشایعت و همراهی آقای مهندس مراتیان جهت بازدید از خط تولید به سمت سالن های مربوطه حرکت کردند. همانگونه که ذکر شد، نظم و انضباط بسیاری در محیط کاری، قسمت های مختلف اداری و پشتیبانی، فنی و مهندسی، بخش نسوز و در نهایت خطوط تولید حاکم بود که نظر هر بازدید کننده ای را در ابتدای امر به خود جلب می نمود. در حین بازدید کلیه مراحل آماده سازی نظیر تهیه دوغاب، اسپری درایر، فیلتراسیون و ... تک به تک بازدید شد. تفکیک هر یک از واحدهای مذکور از یکدیگر و هندسه چیدمان دستگاه ها در هر یک از نواحی سالن بزرگ تولید، بسیار حساب شده صورت گرفته بود. سپس بازدید از قسمت های دیگر اعم از مراحل شکل دهی و پرداخت انجام گرفت و نکات کلیدی در هر قسمت توسط آقای مهندس مرآتیان کاملا شرح داده شد. لازم به ذکر است که در این کارخانه از روش های مختلف ریخته گری دوغابی، پرس و فرم دهی گل پلاستیک، بدنه های مختلف چینی در ابعاد، شکل و اندازه های مختلف تولید میشود. نکته بسیار مهمی که در این  کارخانه وجود داشت، خط تولید رباتیک و محیط بسیار تمیز و عاری از هرگونه گرد و غبار بود و به گفته مهندس مرآتیان یکی از افتخارات این واحد صنعتی این است که در بین ۱۲۰۰ پرسنل مشغول در این واحد حتی یک نفر دچار بیماری یا ناراحتی دستگاه تنفسی نمی‌باشد. در طول بازدید، مدیریت تولید چینی سفید جناب آقای مهندس فخاری نیز بخوبی به سوالات مطرح شده از سوی دانشجویان پاسخ دادند.

در نهایت با نظرخواهی از دانشجویان در توصیف کارخانه چینی زرین به موارد مختلفی اشاره شد که در این خصوص میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. چینی زرین تجلی اصالت، تکنولوژی و هنر در بالاترین سطح ممکن

۲. زرین چو زر، با آرزوی موفقیت روزافزون شما برای ایران و ایرانی

۳. با بهترین هنر از گذشته، با بهترین کیفیت در حال و آینده

۴. چینی زرین خلاقانه ای در عرصه هنر و تکنولوژی که به سوی فتح قله های موفقیت بین المللی پیشروی میکند.

AWT IMAGE

شرکت فرآورده‌های نسوز مهرگداز:

در روز دوم سفر، از کارخانه نسوز مهرگداز واقع در شهرک صنعتی سپید دشت در نزدیکی شهرکرد بازدید صورت گرفت. وسعت بالای این کارخانه و وجود سالن های متعدد در قسمت های مختلف از یکسو و آماده سازی های در حال انجام به منظور توسعه سالن های تولید، نوید بازدید از کارخانه ای با نظم بالا و تجهیزات پیشرفته تولید محصولات دیرگداز را میداد. پس از ورود به کارخانه، جناب آقای مهندس درخشانی مدیریت محترم تولید مجموعه به همراه کادر فنی تولید، نکات مهمی را در معرفی اولیه کارخانه و همچنین نکات ایمنی که بایستی در طول بازدید از سوی بازدیدکنندگان رعایت شود، ارائه کردند. کارخانه فرآورده های نسوز مهرگداز عموما جهت تولید محصولات قلیایی بر پایه منیزیا نظیر دیرگدازهای اکسید-کربن (MgO-C و Al2O3-MgO-C)، دیرگدازهای منیزیا-اسپینل و منیزیا-کرومیت مورد استفاده در صنایع مختلف و همچنین انواع دیرگدازهای بی شکل قلیایی نظیر جرم های مورد استفاده در صنایع آهن و فولاد طراحی شده است.

در ابتدا، انبار دپوی مواد اولیه مورد استفاده در کارخانه بازدید شد و انواع مواد اولیه همچون منیزیا زینتری و ذوبی در خلوص و دانه بندی های مختلف اعم از منیزیای ایرانی و خارجی، انواع آلومینا زینتری و ذوبی، گرافیت، مواد چسبی و انواع افزودنی های مورد استفاده مشاهده گردید و توضیحات لازم در خصوص هرکدام توسط مسئول و سرپرست مربوطه بخوبی ارائه شد.

پس از اتمام قسمت دپوی مواد اولیه و آشنایی با مواد اولیه مصرفی، قسمت های دیگر خط تولید به ترتیب: ۱) خط آماده سازی مواد شامل خردایش و آسیاب مواد اولیه و قسمت مهم اختلاط مواد اولیه (مخلوط کن ها) بر اساس فرمولاسیون و برندهای کیفی کارخانه، ۲) قسمت شکل دهی شامل پرس های هیدرولیک تولید دیرگدازهای شکل دار مختلف و ۳) قسمت تمپرینگ و پخت تک به تک بازدید شد. در هر قسمت مهندس و مسئول مربوطه به دقت موارد را توضیح دادند و پاسخگوی سئوالات متعدد دانشجویان بودند. در بسیاری از موارد نیز آقای دکتر باوند با ارائه توضیحاتی، کلیه موارد ارائه شده در کلاس تئوری دیرگداز را در عمل به دانشجویان آموزش می دادند و برای بسیاری از دوستان جذاب بود که موارد تئوریک در کلاس درس دانشگاه را در یک مجموعه تولیدی صنعتی عینا مشاهده و تجربه می کردند.

پس از اتمام زمان بازدید از خط تولید سالن یک، قسمت کنترل کیفی و تحقیقات که در داخل سالن تولید قرار داشت بازدید شد. در این قسمت نیز با توضیحات کامل و جامع  ارائه شده، آشنایی با انواع کوره ها و دستگاه های اندازه گیری خواص فیزیکی و مکانیکی دیرگدازها صورت پذیرفت و اهمیت کنترل های لازم که در پروسه تولید محصولات دیرگداز بایستی از سوی واحد کنترل کیفی کارخانه و با تعریف ایستگاه های مختلف در قسمت های آماده سازی تا پخت صورت پذیرد، کاملا توضیح داده شد.

AWT IMAGE

پس از آشنایی با قسمت های تولید و واحد کنترل کیفی همه دانشجویان به سمت سالن تولید آجرهای پیشرفته کوراندوم-مولایت هدایت شدند. این قسمت یک خط تولید مجزا برای تولید دیرگدازهای کوراندوم_مولایت می باشد که محصول انحصاری و مختص نسوز مهرگداز بوده و جهت استفاده در محفظه احتراق توربین های گازی صنعت برق تولید می شوند. این دسته از دیرگدازها دارای مواد اولیه و فرآیند پخت دما بالا بوده و لذا در سالنی مجزا و با امکانات خاص اعم از مخلوط کن خاص، دستگاه های پرس با تناژ بالا و کوره پخت دما بالا تولید می شوند.

پس از بازدید از تمام قسمت های تولید و آشنایی با خط تولید کارخانه نسوز مهرگداز، ساختمان مرکز تحقیقات شرکت نیز بازدید شد. در این قسمت ازکلیه دستگاه های موجود نظیر دستگاه تست استحکام خمشی گرم (HMOR) جهت اندازه گیری میزان استحکام نمونه های دیرگداز در دماهای بالا و حتی تحت اتمسفر خنثی گاز آرگون، دستگاه تست دیرگدازی تحت بار (RUL) و همچنین دستگاه های آماده سازی نمونه های میکروسکوپی و میکروسکوپ نوری بازدید شد.

پس از آشنایی کامل با جای جای محیط منظم کارخانه نسوز مهرگداز، همه دانشجویان پس از صرف نهار و گرفتن عکس یادگاری و ثبت خاطره از این بازدید خوب، آماده حرکت به سمت تهران شدند. در این میان مدیریت محترم نسوز مهرگداز نیز با اهداء هدایای یادبود به تک تک دانشجویان، شیرینی بازدید را دوچندان کرده و این سفر را در قلب همه دانشجویان ثبت نمودند.